Jak prawidłowo przechowywać wędliny w lodówce?

Doskonale wiemy jak Państwo, po złożeniu zamówienia, czekają na świeże, aromatyczne wyroby z naszej Zagrody. Wiemy także, że te pyszności baaardzo szybko znikają z naszych lodówek, ale jeżeli chcemy, żeby wędliny dłużej cieszyły nas smakiem „wczoraj zrobionych”, trzeba je prawidłowo przechowywać. Chcemy podzielić się z Państwem naszymi poradami odnośnie tego, w czym i jak najlepiej zostawić wyroby w lodówce.

Wyroby z mięsa lubią dopływ powietrza, więc wszystkie foliowe torebeczki trzymamy jak najdalej od wędlin. Unikamy również plastikowych pojemników. Jeżeli mamy w lodówce miejsce, przeznaczone dla mięsnych wyrobów (zazwyczaj to szuflada), to wystarczy położyć wędliny na drewnianej desce lub talerzu i taką szufladę zamknąć.

Jeżeli takiej szuflady w lodówce nie posiadamy, to najlepiej funkcje przechowywania wędlin spełni zwykły talerz lub pojemnik ze szkła, który można nakryć papierowym ręcznikiem. Natomiast, jeżeli chodzi o nasze kiełbasy, to można je przechowywać na dwa sposoby: powieszenie w przewiewnym miejscu i podsuszenie ich lub pozostawienie w lodówce wraz z innym wyrobami, wtedy przez dłuższy czas będą miękkie i soczyste.