Sezon na grilla czas zacząć – co kupić?

Nareszcie! Dla nas i was – smakoszy smakołyków pieczonych pod chmurką (oby nie deszczową, choć i z taką damy sobie radę) nadszedł upragniony sezon na grilla, a więc czas na rozpoczęcie świętowania prawdziwego festiwalu smaków!

Od kiedy trwa sezon grillowy?

Część z Was zastanawia się pewnie czy aby na pewno czas już zacząć biesiadować na świeżym powietrzu. W końcu maj był taki zimny.

Prawda jest taka, że sezon grillowy rozpoczyna się wtedy, kiedy tylko macie na to ochotę! Nie ma czegoś takiego jak „najlepszy okres”. Jeśli tylko pogoda zechce sprzyjać (a nawet wbrew niej), nic nie stoi na przeszkodzie by rozpocząć prawdziwą fiestę! Przyjęło się, że pierwsze grille mają miejsce z ostatnimi dniami kwietnia. Ale czy naprawdę warto szukać jakichkolwiek przeciwwskazań czy rad o tym kiedy grillować? Są ważniejsze kwestie, np.

Sezon na grilla

Jak grillować, żeby było pysznie? Czy warto kupić zestawy mięs na grilla?

Nie sposób wymienić wszystkich pyszności, jakie możecie przygotować na ruszcie. Tak naprawdę każdy z Was lubi coś zupełnie innego i gustuje w odmiennych smakach lub stopniach przyprawienia/ostrości. Jest jednak kilka uniwersalnych „pewniaków”, które zaspokoją każdego głodomora!

Przygotowanie i rozpalenie grilla to jedno, ale to co znajdzie się na ruszcie i czym będziecie się raczyć, to już zupełnie inna sprawa.

Przede wszystkim mięso na grilla! Ważne, by wyroby które chcecie upiec były uprzednio dobrze rozmrożone (to zapewni Wam równomierne pieczenie wewnątrz i na zewnątrz). Jeszcze lepiej jest kupić gotowy zestaw świeżych i nie mrożonych uprzednio mięs.
Kolejna rzecz, której absolutnie nie można pominąć, to marynata. Oczywiście tam, gdzie jest ona potrzebna. Dobrze jest sporządzić i potraktować nią mięso, minimum jeden dzień przed wydarzeniem. To zapewni Wam „pochłonięcie” aromatów przez mięso i uczyni je soczystym i niezwykle aromatycznym.

Nie musicie się martwić o przyprawy ani jakość produktów, jeśli zdecydujecie się zakupić zestaw mięs u nas. Co proponujemy?

mięso na grilla

Porcje na które składają się:

  • marynowana karkówka,
  • kiełbasa biała,
  • kaszanka,
  • marynowane medaliony z polędwiczek wieprzowych,
  • szaszłyki w marynacie z cebulką,
  • oraz burgery z jelenia.

Marynaty mięs na grilla

Przepisów na marynaty do potraw grillowanych, możecie znaleźć przynajmniej po kilka, w każdym artykule związanym z przygotowywaniem mięsa. Jest ich po prostu niezliczenie wiele. Jedne na bazie musztardy. Inne opierające się na jogurtach, miodach, czosnku i imbirze. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem (co do kompozycji smakowych) jest nasza wyobraźnia.

Istnieją gotowe sosy czy dressingi do kupienia. Niestety często na bazie ulepszaczy i konserwantów. Poza tym pamiętajcie, że nie każda marynata pasuje idealnie do każdego rodzaju mięsa. Przepis z wykorzystaniem wina, niekoniecznie będzie najlepszym wyborem do grillowanego kurczaka. Z drugiej strony – wytrawne wino w marynacie do dzika jest absolutną i niekwestionowaną koniecznością. A taka szarpana wołowina z grilla najlepiej sprawdzi się w połączeniu z sosem musztardowym.

domowe mięso na grilla

Zdrowe mięso na grilla

Najważniejszym składnikiem świętowania jesteście Wy. A potem mięso grillowe! Nie wolno przecież zapominać o gwoździu programu.

Jak wspomnieliśmy, grillować możecie każdy jego rodzaj. Różnić się będzie sposób szykowania:

  • jeśli zdecydujecie się na mięso drobiowe w dużym kawałku, będzie się ono piekło godzinę,
  • rozczłonkowany kurczak – czas znacznie się skróci,
  • marynowana karkówka powinna piec się pod przykryciem zaledwie 5-6 minut z każdej strony, by zachowała swoją soczystość,
  • szaszłyki z warzywami najlepiej jest traktować średnim żarem przez dłuższy czas, by równej wielkości kawałki mięsa i warzyw doszły równocześnie.

To zaledwie niektóre z różnic w wypiekaniu mięsa.

Smaki i dobór rodzaju pieczonego mięsa zostawiamy Wam, wychodząc naprzeciw z bogatą ofertą. Możecie wybrać naprawdę łakome kąski. A wszystkie w jakości premium. Odpowiednio zamarynowane. I zawsze świeże.

Jako Zagroda Szlędaki, dokładamy wszelkich starań, by skomponować przepyszne miksy produktów gotowych na grilla. Wykorzystujemy do tego wyłącznie mięso z własnych, ekologicznych hodowli, a także korzystamy z dobrodziejstw lasu – dziczyzny. Możecie zamówić u nas całe zestawy mięs na grilla, jak też pojedyncze produkty. Ale po co się ograniczać, skoro możecie mieć wszystko. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą wykwintnych mięs na grilla. Jeśli macie Państwo pytania to zapraszamy do kontaktu.