Ekologiczne mięso – korzystne dla zdrowia i środowiska

mięso ekologiczne

Z roku na rok rośnie świadomość dotycząca odżywania. Staramy się wybierać produkty z pewnych źródeł, robić zakupy u lokalnych dostawców i eliminować niezdrowe przekąski ze swojej diety. Bez wątpienia produkty ekologiczne są coraz chętniej wybierane. Nie tylko nie dostarczamy do organizmu nadmiaru szkodliwych substancji, pozostałości nawozów, produktów GMO, to jeszcze mamy swój udział w dbaniu o dobrostan zwierząt i troskę o środowisko naturalne. Dlaczego warto wybierać ekologiczne mięso i jak je rozpoznać?

Jakie są różnice pomiędzy mięsem ekologicznym a konwencjonalnym?

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mięso wygląda tak samo i nie ma czego się doszukiwać. Jednak to błędne myślenie. Przede wszystkim w przypadku żywności bio jesteśmy mniej narażeni na reakcje alergiczne, a nawet możemy przeciwdziałać pojawienia się chorób cywilizacyjnych.

W gotowych produktach konwencjonalnych możemy znaleźć polepszacze smaku i sztuczne barwniki, a w samym mięsie pozostałości po antybiotykach, hormonach, nie wspominając już o zmniejszonej wartości odżywczej. Jeśli zauważamy u siebie różne przykre dolegliwości po zjedzeniu takiej żywności, warto wczytać się w skład. Możemy naprawdę się zdziwić, jak pięknie wyglądająca szynka poza ładną nazwą może nam zaszkodzić i ile naprawdę jest w niej mięsa.

Serwując sobie codziennie dawkę takich podejrzanych dodatków mamy prostą drogę do uczuleń, przykrych objawów czy chorób. Nie wspominając, że podawanie tego typu chemii dzieciom także nie pozostaje dla nich obojętne.

Szynka wiejska tradycyjna

Warunki hodowlane zwierząt

To oczywiste, że chętnie kupujemy to, co swojskie, wiejskie. Jednak czy zawsze zastanawiamy się, skąd pochodzą nasze produkty kupowane na co dzień? Czy starannie wybieramy mięso do obiadu, czy też kupujemy pierwszy ładnie wyglądający schab, polecaną przez sprzedawcę kiełbasę? Warto nad tym pomyśleć. Jeśli zależy nam na dobrostanie zwierząt, ich zrównoważonej hodowli to powinniśmy decydować się na mięso ekologiczne.

Co dzieje się w przypadku zwierząt z hodowli konwencjonalnej?

To przede wszystkim nastawienie na zysk – ważne jest, by osiągnąć szybki wzrost np. drobiu bez zwracania uwagi na konsekwencje takich działań. Dopuszczalne jest stosowanie hormonów i antybiotyków, a warunki, w jakich przebywają zwierzęta, znacznie odbiegają od ideału. Można wręcz stwierdzić, że potrzeba maksymalizacji zysku w przypadku pozyskiwania mięsa w sposób konwencjonalny, pomija spełnianie podstawowych potrzeb zwierząt, ich dobrostan.

Trudne warunki, w jakich muszą one przebywać, panujący tłok przyczyniają się do wielu chorób a przede wszystkim cierpienia. Traktowane są, jako źródło zysku, nie zaś żywe stworzenia, które także odczuwają ból, niepokój i stres. Pasza zaś zwykle zawiera antybiotyki oraz modyfikowaną genetycznie soję. Jeśli zależy nam na dobrostanie zwierząt hodowlanych oraz na własnym zdrowiu i swojej rodziny musimy wybierać świadomie mięso ekologiczne.

Rolnicy w hodowlach ekologicznych są zobowiązani do zapewniania takich warunków, które zminimalizują stres, a więc odpowiednie oświetlenie, temperaturę, wentylację i przede wszystkim stały dostęp do pastwisk czy wybiegu. Pasze nie zawierają antybiotyków ani składników stymulujących wzrost, składniki modyfikowane genetycznie są zabronione. Zwierzęta nie są na siłę tuczone i nie wykorzystuje się ich ponad miarę, by zmaksymalizować zysk.

Nie ma tu również mowy o złym traktowaniu i zadawaniu cierpienia jak np. obcinanie dziobów czy tłoczenie w ciasnych klatkach. Podstawą jest dbałość o godne warunki, co przekłada się na lepszą jakość mięsa i większa w nim zawartość składników odżywczych.

Nie możemy zapominać także o dbałości o środowisko. Ochrona wody i gleby jest tutaj priorytetem. Rolnictwo ekologiczne troszczy się o planetę.

Kiełbasa swojska z szynki

Jak rozpoznać ekologiczne mięso?

Mięso ekologiczne i wyroby mięsne z niego to zdecydowanie najlepszy wybór. Będzie to nie tylko dobry składnik w diecie dzieci, ale i dorosłych. Dodatkowo przyczynimy się do dbania o środowisko i promowania dobrego traktowania zwierząt. Swoimi codziennymi wyborami możemy polepszyć ten świat.

Częstym zarzutem wobec wysokiej jakości produktów bio jest ich cena. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy tani oznacza dobry? Ile już razy zawiedliśmy się na czymś, co kosztowało niewiele i tyle samo było warte? A pomyślmy jeszcze o tym, czego nie widać gołym okiem, o wartościach odżywczych! To, co dziś zaoszczędzimy na jedzeniu, jutro możemy wydać na leki. Wybór należy do nas!

Produkty, które można kupić w naszym sklepie można nazwać mianem “mięsa ekologicznym“. Nie będzie to nadużycie, ponieważ doskonale znamy źródło pochodzenia naszego mięsa – są to hodowle doskonale wpisujące się w pojęcie ekologiczności. Dlatego jeśli zależy Ci na zakupie świeżych, ekologicznych produktów – przejrzyj naszą ofertę.