Czy kiełbasa z dzika jest zdrowa? Jak smakuje i jak zrobić kiełbasę z dzika?

kiełbasa z dzika

Gdy mowa jest o najszlachetniejszych i najwykwintniejszych wędlinach kuchni polskiej, nie sposób nie wymienić dziczyzny, mięsa o absolutnie nieporównywalnych walorach smakowych do innych, powszechnie nam znanych. Nie można zaprzeczyć, że kiełbasa z dzika jest znacznie zdrowsza i smaczniejsza od swoich wieprzowych odpowiedników. Jednak czy faktycznie można uznać ją za zdrową, skoro dorasta w lesie? Jak się okazuje, odpowiedź brzmi – TAK!

Czy kiełbasa z dzika jest zdrowa?

Jako pierwszy powód, z pewnością możemy przytoczyć naturalny tryb życia dzika. Przebywa on bowiem w swoim – leśnym – ekosystemie, ale co to właściwie oznacza? Oznacza to tyle, że przez to jak żyje na co dzień, przez to czym się odżywia i jak bez stresu dorasta, jego mięso jest jednym z najzdrowszych – zaraz obok mięsa z sarny i jelenia – dostępnych na naszym, polskim rynku. Dzięki naturalnie zróżnicowanej diecie dzika, który żywi się ziołami, trawami, żołędziami, owocami i liśćmi, jego mięso jest bogate w witaminy i minerały, przy jednoczesnym zachowaniu niskiej kaloryczności i niskiej zawartości tłuszczu.

Mięsa które możemy znaleźć w marketach najczęściej pochodzą od zwierząt hodowanych w klatkach, w stresujących dla nich warunkach, karmionych paszą z GMO, a przed sprzedażą poddawane są natryskom by towar wyglądał „atrakcyjniej” i sprzedał się drożej. Wędliny z dziczyzny są zatem znacznie zdrowsze i wolne od jakichkolwiek sztucznych dodatków. Dzikie zwierzęta odżywiają się bowiem tym co w naturze najlepsze, a więc samo mięso jest absolutnie najwyższej jakości. Dziś częściej zdarza nam się świadomie wybierać produkty BIO i dbać o zdrowie swoje oraz najbliższych, a konsumowanie naturalnego, dzikiego mięsa z pewnością zbliża nas do tego co najlepsze.

Dietetycy nie bez powodu nazywają ją „niedocenioną królową mięs”, samo mięso z dzika bowiem posiada szereg witamin (3-4 krotnie wyższą zawartością w porównaniu do innych mięs), składników mineralnych, pełnowartościowego białka, oraz aminokwasów egzogennych, czyli takich których człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć. Bardzo niska zawartość cholesterolu umożliwia również umieszczenie jej w menu osób na diecie niskocholesterolowej.

kiełbasa z dzika

Jak smakuje i jak zrobić kiełbasę z dzika?

Na pytanie jak smakuje kiełbasa z dzika możemy odpowiedzieć dwoma słowami – smakuje lasem! Dzięki diecie dzika, jego mięso przechodzi aromatami i smakami ziół, są to „naturalne przyprawy” do wędliny z dzika, a podczas przygotowywania wędlin oprócz naszej rodzinnej, precyzyjnie przygotowanej sekretnej mieszanki przypraw dodajemy czosnek i jałowiec – absolutnie nieodłączne składniki podczas przygotowywania dzikiego mięsa, ubogacają one bowiem jeszcze mocniej o aromaty leśne.

Zatem jaki jest nasz przepis na kiełbasę z dzika? Nasz przepis to miłość do tego co robimy i wszystko co najlepsze z natury, to zawsze się udaje! Nasza wędlina zawiera aż 90% niezwykle aromatycznego mięsa z dzika, resztę stanowią aromatyczne przyprawy i zioła. Wędzimy ją naturalnym, zimnym dymem olchowym, by nadać niepowtarzalny smak!

Jak podawać kiełbasę z dzika? Odpowiedź brzmi – jak tylko chcemy, dziczyzna bowiem doskonale ubogaci naszego grilla, domowe potrawy z wykorzystaniem kiełbas, a także posłuży jako znakomita przekąska na zimno lub ciepło. Nieważne zatem jak ją podamy, możemy za to być pewni że gdy już to zrobimy, to na zawsze pozostanie z nami!

kiełbasa z dzika

 

Ile kosztuje kiełbasa z dzika?

Dziś naturalne wyroby wędliniarskie wracają do łask za sprawą tego że brak w nich sztucznych wypełniaczy i polepszaczy, a co za tym idzie – ich ceny są konkurencyjne! Po szczegółowe informacje odnośnie cen dziczyzny serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego! Nasza strona umożliwia wypróbowania najwyższej jakości wyrobów z mięsa dzikiego z dowozem do każdego zakątka Polski! Możemy zagwarantować że gdy spróbują Państwo tych przysmaków to już nigdy nie znikną z Państwa stołów, zarówno na co dzień jak i podczas imprez czy świąt! Wspólnie wypracowana receptura i charakterystyczny smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.